onsdag 31 oktober 2007

SKYTTE

Jag var på skytteklubben idag. Det var ett tag sedan. Styrelsemöte brukar inte vara den mest intressanta kvällsaktiviteten, men idag var det livat. Jag ska inte gå in på några detaljer men det är befriande att se att etik och medmänsklighet berör och upprör.

Limhamns skytteförening är mer än 100 år gammal men nu lever den under dödshot. Kommunen och fritidsförvaltningen är ovilliga att hitta lösningar på vårt problem. Man kan inte flytta en hel ungdomssektion till en annan stadsdel och tro att den överlever. De vill att vi skjuter uppe på Bryggeriet i stan, men barnen måste själv kunna ta sig till sin träning.

Fritidsförvaltningen som har skött alla sina anläggningar så bra (eller inte), har varken tid eller pengar att bry sig om en liten sport som luftgevärsskytte.

Vad många inte tänker på är att skytte har många fördelar i jämförelse med andra idrotter.

  • jämlikhet mellan könen
    killar och tjejer skjuter i samma grupp och har exakt samma förutsättningar
  • handikappvänlig
  • det krävs koncentration, tålamod och att man kan sitta/stå still under en lång stund för att man ska bli en bra skytt, dessa egenskaper saknar många barn idag
  • barn och ungdomar får en sund inställning till vapen, dvs man skjuter enbart på tavlor, vapen är inga leksaker som riktas mot människor
  • utrustningen är dyr, därför får man låna vapen och skyttejacka
  • medlemsavgiften är låg (125kr/år hos LSF), därefter betalar man för antalet tavlor man skjuter och varje krona som sektionen drar in på olika arrangemang går oavkortat till barnen

Det kan inte vara rätt att beröva alla skytteungdomar från Limhamn och Bunkeflo sin klubb. I en växande stadsdel borde man ta hänsyn till att utbudet av aktiviteter ska vara varierande. Fotbollsklubben i all ära, men alla barn är inte intresserade av att sparka boll.

Alla människor vet att idrottsföreningar går runt med hjälp av ideella krafter. Utan dem skulle alla föreningar upphöra omedelbart. Människor jobbar gratis år ut och år in. Så även på Limhamns Skytteförening. Några jobbar mycket, andra mindre, och så finns de dem som brinner för sin förening. Hos oss är det familjen Ragnarsson. Michael, Birgitta och Tim är dem som i princip håller den igång, med hjälp av en del föräldrar.

Har du aldrig provat på skytte. Gör det nu, innan det är försent.
tisdagar och torsdagar kl 17-19
Kalkbrottsgatan 145
040-15 19 80

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lär dig skjuta och träffa nya vänner :o)

blabla sa...

Absolut!
Det är inte vapen som dödar utan handen som håller det.
Kram